Tips voor het bewaren van kindertekeningen en knutselwerkjes

Trots komt je kind thuis uit school met een prachtige tekening. Natuurlijk geef je die een mooie plek in huis! Maar de volgende dag komt hij / zij weer met een schitterende tekening en een knutselwerkje thuis, waar ga je dat allemaal laten?

Onze kinderen komen regelmatig thuis met een tekening, werkjes, briefjes en andere spulletjes die ze willen bewaren. Maar je kunt niet alles bewaren! Of je moet een heel groot huis hebben ūüėČ

Hieronder een aantal bewaartips!

  • Heb je een plek in huis waar je tekeningen kunt ophangen? Bijvoorbeeld een prikbord? Het is namelijk erg leuk als je hun tekening de eerste dagen (of week) in het zicht hangt. Zodra er weer nieuwe tekeningen mee naar huis komen, kun je door wisselen.
  • Je kunt er voor kiezen om tekeningen en werkjes die niet helemaal af zijn, of niet heel thuis zijn aangekomen, gelijk weg te gooien.
  • De andere werkjes (die je dus niet ophangt of neerzet) verzamel je een maand lang in een doos. Aan het eind van de maand bekijk je, samen met je kind, de werkjes, briefjes en knutsels die in de doos zitten. Laat je kind de 2 mooiste werkjes uitkiezen. Die bewaar je dan. Als er een verhaal aan een werkje of tekening zit, is dat leuk om op de achterkant te schrijven. En zet dan gelijk de datum erop, dat is leuk voor later!
  • Voor de mooiste werkjes kun je een bewaardoos maken. Of je koopt een plastic afsluitbare bak waar je de mooiste werkjes in bewaart, die je bijvoorbeeld op zolder kunt zetten. De rest van de werkjes gooi je weg.
  • Wat je ook kunt doen is van alle werkjes een foto maken en daar een apart fotoboek van maken. Voor knutsels is dat zeker handig, omdat die wat lastiger te bewaren zijn dan tekeningen.
  • Tekeningen en briefjes kan je ook in een plakboek plakken.
  • Wat ook een leuk idee is: laat je kind  een mooie tekening uitzoeken om weg te geven aan opa, oma of iemand anders.

Gooi in ieder geval de werkjes niet stiekem weg.

Voor de kinderen is dat niet leuk. Maak je kinderen er bewust van dat je niet alles kunt bewaren en dat er dus keuzes gemaakt moeten worden. Dan leren ze dat gelijk.

Voor het ene kind is het makkelijker om afstand te doen van spullen dan het andere kind.

Van een volger op Instagram kreeg ik de vraag om ook te denken aan kinderen met autisme.

Deze kinderen hechten erg aan spullen en kunnen dus moeilijker dan andere kinderen hun spullen loslaten.

Voor kinderen met autisme is het erg belangrijk dat er een vaste plek is waar hun knutsels en tekeningen tijdelijk worden opgehangen of neergezet.

Betrek je kind bij het proces van uitzoeken en keuzes maken. Bereid ze goed voor, door van te voren aan te geven dat je, bijvoorbeeld vanmiddag, de tekeningen en werkjes uit gaat zoeken.

Maak er een leuk moment van zodat ze iets hebben om naar uit te kijken. Vertel ze dat je de mooiste werkjes uit gaat zoeken en die in de bewaarbak gaat doen voor later. Laat je kind vooral meebeslissen over elk werkje. Leg ze uit waarom je niet alles kunt bewaren.

En het belangrijkste; neem er de tijd voor!

Succes met deze tips! Heb jij nog een tip? Laat het me dan hier weten, alvast bedankt!

Volg mij op Instagram voor nog meer opruimtips of schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Tof dat jij je wilt opgeven voor mijn nieuwsbrief! Als jij je inschrijft ontvang je ook het gratis e-book “Waar begin je met opruimen?” Laat hieronder je naam en e-mailadres achter en klik op inschrijven om het e-book te downloaden.